10.2.14

Taucu sonang

Assalamualaikum... hehe. Nak bagi resepi malas ni. Tau tak taucu? Penah makan? Mesti ada yang kurang suka kan. Dulu pun memang tak suka. Tak tau la nape. Tapi sejak akhir2 ni suka plak. Sebab dia da rasa manis, masin.

Taucu ni sebenarnyakan, akak nak ceghita ni. Asalnya dari kacang soya yang direbus, dihalus dan diperam. Menurut Utusan, hahaha... taucu ni dapat mengurangkan risiko mendapat kanser,memperbaiki sistem perkumuhan dan menjaga usus daripada penyakit. Bagus bagus bagus...

Lagi satu, nak masaknya sonangggg sangat. Tak yah garam bagai. Sebab taucu ni memang dah sedia masin.

Bahan yang wajib dalam masakan ialah... bawang. Bagi orang yang bekerja, (eh, i bekerjaya ape walaupun tak tau bile huhu) senang je. Kupas bawang banyak2 pastu blend. Letak dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Nak guna amek guna sudu. Sonang. Tak yah nak nangis2 setiap kali nak masak. Tak rela i.

then, air asam jawa. terpulang la nak banyak mana. kalo tak nak letak pun ngak papa dong. ikut selera sendiri.

 cili merah besau

jadi, cara2 nya ialah.. sonang sangaatttt..

Dah goreng tu biar je ikan tu dulu. Tukar kuali len plak.


Sebenarnya, ikut resepi letak cili bukan masa tumis ni. Tapi dah terletak. Lepas dah terletak tu baru perasan. Pastu pikir patut letak bile eh?huhu
 Ah, tak menjejaskan rasa pun. Kotnyelah. So, jalan je la.





 Biar sampai mendidih.

 Tada...siap. 

Kalo dah siap jangan lupa rasala sikit. Tambah pe yang patut. 



Masa testing rasa tu, mak oi masin nak tergolek tau. Terlebih letak taucu hehe. Sebab warna dia tak cantik letak sikit. Dah tu buh la bebanyak.  

Tapi jangan risau. Memasak ni memang kena masinnya rasa. Sebab bila dah campur dengan nasik sedap je. Sebab nasik tu kan tak de rasa mende. Bila campur dengan kemasinan taucu tu jadi rasa dia sedap2 je. No worriesss.. Bubbyeee..


Itu je untuk post kali ni. Tengs sebab sudi baca. Salam~

No comments: