18.7.10

Melaka I

Ni nk story, entri yg lps kn sibuk nk g jln sana, jln sini...last2 hri jumaat beli tiket pegi melaka. Gile pnye kerja. Tp, sgt bbaloi 'Lg2 kalo ada dslr', bak kata eya. Yup, mmg cntik sgt2. Bkn xpnh pegi melaka sblm ni cume, msa tu budak2 sek lg, dtg plak ngan family. Xde pluang nk merayap stiap pelusuk melaka. Yang pergi pn 3 org pmpn je. Bhya kn? Mmg bhya smpai mak pn sbnrnya mcm xkasi pegi. Hahaha...Alhamdulillah selamat pergi dan selamat balik ke JB.
Amek bas pukul 10 pagi. Sampai melaka central jam 2 ptg. Sbb? Bas tu terlajak sampai simpang ampat. Rugi 1 jam. Dr melaka cntral crik bas ke dataran. RM1 je. Bas dia sgtlah antik (kalah bas mpti yg lama tuh) guna pulak sistem orang beri tiket. Bkn mcm kt jb yg sblm masuk bas kelam kabut crik duit kecik. Smpai dataran, carik hotel. Dpt hotel backpackers sesuai cm kitaorg. Jam 4 ptg kitaorg mula jalan2. Pegi A Famosa. Ramai sgt org. Ckp je, org putih, kuning lgst, sawo matang, hitam manis? sumer ada. Berebut2 semua carik posisi utk snap gmbr. Lg rmai yg pegang kamera dslr. Rsa cm len je tangkap gmbr gne yg biasa2 pnye. hu3

*terfikir,...duit yg org baling kt lubang nih pegi mana ek?*

Lps tu, pegi plak Pahlawan Parade (kot nama dia. Lupala) Tmpat shopping kot. Lenguh kaki. Carik mkn malam, pegi pulak Mahkota Parade, dekat je. Lps tu, naik Menara Taming Sari. Eyes of Malaysia kn tutup dh... Ok gak la. Cantik sgt pmndgn dr atas msa malam. Cantik sgt... Lps tu, pegi lepak kat melaka bay (kot nama dia) boleh naik bot tp xpela, nak rehat dulu. Jam 10 pegi jalan, kunun nk tgk kapal waktu mlm tp terpergi plak kt Jonker Walk, ala-ala Chinatown. Panjang kot. Brg2 kt situ bnyk jual bnda2 yg kreatif. Nasib blh kawal nafsu nk mbeli belah. He3... Xlarat nk habiskan smpai hujung jd patah balik sbb nk pegi Pahlawan Walk plak. Lebih kurang je mcm Jonker Walk tp kt sini kurang sesak dan kbnykkannya melayu. Tepat jam 12 tgh mlm balik hotel.
* * *

Hri ahad, dlm jam 8 dh kua crik makan, jln2. Nak pergi kapal plak. Smlm xsmpat nk pegi. Belum smpat nk sampai dh hujan. Xla lebat mana. Pjlnn harus dteruskan.
*siapa la yg bakal mmenangi hati hang tuah? jgn mrh puteri...

Masa tgk patung hang tuah ni ada iras2 m nasir dlm citer puteri gunung ledang tuh. Lg 1, terasa mcm nk tgk mcm mna suasana dulu2 msa zaman2 hang tuah. Mcm mna cara diaorg ckp, pkaian, hidup, makan... teringin sgt.

*rumah saya nnti nk tanam bunga mcm nih*

*sblm hujan*

Smpat pergi muzium sekitar A Famosa. Rupanya banyak lagi muzium yg belum pegi, Cheng Ho, Pendidikan, Sastera, Tentera, Raja.... Ah, tensen btl tgk jam sbb pukul 1 dh kene siap2 balik. Xleh jadi ni... Next semester nk pegi Melaka lagi. Tak kira.
Jd, lebih kurang begitula disingkatkan cerita. Kalau nk citer pnjang2 bnyk lg tau. Lagi2 gmbar. Banyak gmbr cntik2 (credit tuk eya). Apapun, kpd semua yg mmbaca entri ni, apa kata kalo borink2 pegi je Melaka (promote nih). Dr JB, RM38 pegi balik naik trans. X rugi.... Lps ni, tggu rumate buat pasport nk g Singapore plak (knock2 rumate!).


sblm tu, bunga ni utk semua...~

*wink2*

Itu je untuk post kali ni. Tengs sebab sudi baca. Salam~

8 comments:

Rapunzel Rambut Pendek said...

waaaaaaaa.............
g Melaka tu......
bestnye!!!!!

Fatin said...

hehehe jelez x?
org demam xboleh ikut :P

Rapunzel Rambut Pendek said...

huhuhuhuhu
sedih........................................

Fatin said...

kamu kan ade keter...bila2 msa bole pegi :]

Rapunzel Rambut Pendek said...

huhuhuhuhuhuuh
xpenah bw kete g tmpt joh2
x brani....

Fatin said...

pahang tu jauh gak pe.. :]

Dylla Desa said...

fatin.. hotel die bpe puluh 1 malam??

Mihevoli said...

dylla, 60 hengget.boleh muat 3 orang 1 bilik. mansoor hotel.try search kt tenet dulu + book dulu.